دنیای رنگ های صنعت نساجی میتواند برای هر کسی گیجکننده و گمراهکننده باشد، چون با انواع مختلف رنگهای موجود در جهان، دانستن اینکه کدام رنگ را باید برای چه پارچهای استفاده کنید، میتواند دشوار باشد. در واقع انتخاب رنگ مناسب برای یک پارچه، تصمیمی حیاتی در دنیای پر جنبوجوش منسوجات است، چون رنگ و کیفیت محصول نهایی به شدت به این انتخاب بستگی دارد. برای کسبوکارهایی که در صنعت نساجی فعالیت میکنند، انتخاب رنگ مناسب یکی از جنبههای اساسی عملیات آنها است. بدین منظور، در این مقاله قصد داریم تا تمام آنچه که باید از انواع رنگ های نساجی بدانید را برای شما بیان کنیم. همچنین نگاهی گذرا به تاریخچه این رنگها خواهیم داشت و انواع رنگها و روشهای رنگرزی در صنعت نساجبی را مرور خواهیم کرد. در انتها نیز نگاهی به ملاحظات زیست محیطی رنگهای نساجی میاندازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید!
تاریخچه رنگها در صنعت نساجی و چاپ
درحال حاضر، مدتهاست که صنعت محصولات نساجی استفاده از رنگهای طبیعی را پشت سر گذاشته است، اما از نظر تاریخی، در ابتدا همهی این رنگها از طبیعت میآمدند و منابع اولیه آنها شامل حیوانات یا گیاهان بودند. در واقع رنگ های نساجی اکثراً از ریشهها، انواع توتها، پوست درختان، برگها، چوب و سایر مواد طبیعی مانند قارچها بهدست میآمدند. باستانشناسان حتی شواهدی از رنگرزی منسوجات در دوره نوسنگی که بهعنوان عصر حجر جدید شناخته میشود (و در حدود 10200 قبل از میلاد آغاز شد)، پیدا کردهاند؛ مثلا در چین، شواهدی از حدود 5000 سال پیش وجود دارد که نشان میدهد انواع رنگ های نساجی از حشرات، پوست و گیاهان ساخته شدهاند.
این رنگها اگرچه مؤثر بودند، اما ابتدایی و ساده بودند و اغلب رنگهای طیف قرمز (مانند قرمز، قهوهای و نارنجی) را شامل میشدند. همچنین، معمولا این رنگها بعد از کمی استفاده از بین میرفتند و از روی پارچهها پاک میشدند. اما رنگسازهای مجللتر (موادی که رنگ تولید میکنند) که رنگهای درخشان و دائمی تولید میکنند (مانند رنگهای طبیعی که از جانوران بی مهره گرفته میشدند)، تا دوران قرون وسطی محبوبیت زیادی پیدا نکردند. در همان دوره، رنگهای گیاهی مانند نیل بری، نیل هندی، زعفران و روناس به کالاهای تجاری مهمی در سراسر آسیا و اروپا تبدیل شدند. سپس ناوگان اسپانیایی، کشینل (رنگیزهای که از حشرهای به همین نام بهدست میآید) و درخت بقم را به اروپا معرفی کردند و بدینترتیب میزان رنگهای موجود را افزایش دادند.
اما زمانی که اروپا مستعمرهنشینان را به آمریکا فرستاد، رنگهای طبیعی جدیدی با آنها به اروپا برگشت. این رنگهای طبیعی همچنان بر بازار جهانی نساجی تسلط داشتند، تا اینکه ویلیام پرکین در سال 1856، رنگ مووین (بنفش مصنوعی غنی) را ایجاد کرد. سپس در سال 1869، رنگ قرمز یافت شده در Madder (روناس) اولین رنگدانه طبیعی بود که بهصورت مصنوعی تکثیر شد و بدینترتیب انسان شروع به کاهش استفاده تولید رنگ های نساجی از منابع طبیعی کرد. بدینترتیب رنگ های نساجی به عصر نوین وارد شدند.
انواع رنگهای مورد استفاده در صنعت نساجی
امروزه انواع مختلفی از رنگ های صنعت نساجی وجود دارد که هر کدام بر اساس ترکیب شیمیایی و روشهای کاربرد متفاوت هستند. یکی از طبقهبندیهای معروف انواع رنگ های نساجی بهصورت زیر است:
- رنگهای اسیدی: این رنگها در درجه اول برای الیاف پروتئینی، نایلون، ابریشم و… مناسب هستند. آنها به خاطر رنگهای پرطراوت خود شناخته میشوند، اما ثبات رنگ ضعیفی در شستشو با آب دارند. با اینحال در خشک شویی، این رنگها پایداری خوبی دارند و بهطور گسترده در رنگرزی طبیعی استفاده میشوند.
- رنگهای کاتیونی (رنگهای پایه): مناسب برای الیاف اکریلیک، پلیاستر، نایلون، سلولز و پروتئین هستند و طیف رنگی روشن را در بر میگیرند و برای الیاف مصنوعی مناسبند. با اینحال، آنها ثبات رنگ ضعیفی در برابر شستشو با آب و در مواجهه با نور دارند، به ویژه هنگامی که روی پارچههای سلولزی و پروتئینی طبیعی استفاده میشوند.
- رنگهای مستقیم: برای پارچههای الیاف سلولزی ایدهآل هستند، اما ثبات رنگ نسبتاً ضعیفی در شستشو با آب دارند و پایداری در برابر نور آنها نیز متفاوت است (برخی کم و برخی زیاد). با اینحال، رنگهای مستقیم اصلاح شده میتوانند بهطور قابل توجهی ثبات رنگ خود را در شستشو با آب حفظ کنند.
- رنگهای پراکنده: برای ویسکوز (ماده ی زردفام که از سلولز بهدست میآید)، اکریلیک، نایلون، پلیاستر و الیاف مشابه مناسب هستند. آنها ثبات متفاوتی را در شستشوی با آب نشان میدهند، بهطوری که وقتی با الیاف پلیاستر استفاده میشوند، ثبات خوبی دارند؛ اما وقتی با ویسکوز استفاده شوند، نتایج ضعیفتری در هنگام شستشو خواهند داشت.
- رنگهای آزو (رنگهای نفتول): برای پارچههای سلولزی مناسب هستند و رنگهای روشن و زنده را ارائه میدهند.
- رنگهای واکنشی (reactive): بیشتر روی پارچههای الیاف سلولزی و کمتر روی الیاف پروتئینی استفاده میشود. آنها بهدلیل توانایی تولید رنگهای روشن، پایداری خوب در نور و پایداری عالی در شستشو و مالش در آب شناخته شدهاند.
- رنگهای سولفوری: مناسب برای پارچههای الیاف سلولزی هستند و سایههای مات و تیرهای مانند آبی تیره، سرمهای، مشکی و قهوهای ایجاد میکنند. آنها پایداری عالی در شستشوی آب و در مواجهه با نور را از خود نشان میدهند، اما پایداری ضعیفی در مواجهه با سفیدکنندههای حاوی کلر دارند. نگهداری طولانی مدت پارچههای رنگ شده با رنگهای سولفوری میتواند باعث آسیب به الیاف شود.
- رنگهای Vat: مناسب برای پارچههای الیاف سلولزی هستند. این رنگها پایداری عالی در شستشوی آب و در مواجهه با نور را از خود نشان میدهند و مقاومت خوبی در برابر سفیدکنندههای حاوی کلر و سایر عوامل سفیدکننده اکسیداتیو دارند.
روشهای رنگرزی در صنعت نساجی
امروزه از طیف گستردهای از متودها برای رنگآمیزی موفق پارچه استفاده میکنند. در ادامه ما 6 روش اصلی رنگرزی منسوجات را آوردهایم:
1. رنگ های نساجی با باتیک (Batik)
باتیک که از جزیره جاوه اندونزی سرچشمه میگیرد، یکی از قدیمیترین فرآیندهای رنگرزی منسوجات است. این روش شامل پوشاندن بخشهایی از پارچه با موم است، بهطوری که تنها قسمتهای موم نشده در معرض رنگ های نساجی قرار میگیرند. سازنده ممکن است این فرآیند را چندین بار (مثلا با استفاده از مجموعهای از رنگ های نساجی مختلف) برای ایجاد جلوههای منحصر بهفرد مانند رگهها یا نقطهها تکرار کند. باتیک بهطور سنتی برای پوشاک و لباسهای بافتنی استفاده میشود. امروزه باتیک مدرن، میتواند به الگوهای روشنتر و پیچیدهتری دست یابد. روند کلی برای رنگرزی باتیک بهصورت زیر است:
- اپیلاسیون: سازنده یک لایه موم را روی طرحی که با مداد روی پارچه کشیده شده است، اعمال میکند.
- رنگرزی: پارچه در حمام رنگ غوطهور میشود و قسمت موم شده بدون رنگ باقی میماند. این دو مرحله بسته به اثر مورد نظر ممکن است چندین بار تکرار شوند.
- حذف موم: موم با حرارت دادن و خراشیدن از پارچه جدا میشود.
-
سولفات مس کریستالی150.000 تومان–5.000.000 تومان
-
سولفات مس صنعتی150.000 تومان–5.000.000 تومان
-
سولفات مس شکری165.000 تومان–1.100.000 تومان
-
سولفات مس پودری180.000 تومان–1.200.000 تومان
2. رنگرزی کالاهای مخلوط (Cross-Dyeing)
در این روش رنگرزی که روشی برای رنگرزی کالاهایی که مخلوطی از الیاف گوناگون میباشند است، با استفاده از یک حمام رنگ، جلوههای رنگی متنوعی روی پارچه ایجاد میکنند.Cross-Dyeing روشی سریع و ارزان است، اما نتایجی به خوبی سایر تکنیکها دارد. این امر Cross-Dyeing را به یک روش رنگآمیزی محبوب پارچه تبدیل میکند. روند کلی برای رنگرزی کالاهای مخلوط بهصورت زیر است:
- غوطهوری: سازنده پارچهای را که از دو یا چند نوع الیاف مانند پشم و ابریشم ساخته شده است، میگیرد و آن را در حمامی که حاوی انواع مختلف رنگ های نساجی است غوطهور میکند.
- رنگرزی: الیاف، انواع رنگ های صنعت نساجی را بهصورت متفاوتی جذب میکنند و در نتیجه، رنگهای متفاوتی روی پارچه ایجاد میشود.
3. Yarn Dyeing (رنگرزی نخ)
رنگرزی نخ قبل از بافته شدن پارچه اتفاق میافتد و شامل غوطهوری جزئی یا کامل نخ در محلول رنگ است.
4. رنگرزی توپ پارچه (Piece Dyeing)
در روش Piece Dyeing، توپ پارچه قبل از برش داده شدن به شکل یک لباس کامل رنگ میشود. میتوان از آن برای پارچه کشباف یا پارچه بافته شده استفاده کرد. در زیر مراحل رنگرزی توپ پارچه آورده شده است:
- رنگرزی محلول: یک پارچه پیوسته و بزرگ از پارچهی خشک به درون محلول داغ رنگ های نساجی فرستاده میشود.
- توزیع رنگ: پارچه از میان غلتکهای بالشتکی که رنگ را بهطور یکنواخت پخش میکنند و مایع اضافی را از پارچه خارج میکنند، عبور میکند.
در یکی از انواع روش Piece Dyeing، منسوجات در یک سیمپیچِ طناب مانند روی یک قرقره پردازش میشوند. پارچه به درون یک مخزن حاوی رنگ های نساجی داخل شده و سپس خارج میشود.
بیشتر بخوانید: صنایع نساجی و سولفات مس
5. رنگ های نساجی با رنگرزی Vat
رنگرزی Vat در یک سطل یا خمره انجام میشود. رنگهای Vat رنگدانههای نامحلول هستند. آنها در ابتدا فقط از گیاهان بهدست میآمدند، اما اکنون میتوان آنها را بهصورت مصنوعی تولید کرد. رنگرزی Vat معمولاً برای لوازم داخلی، سایبان، حوله و پیراهن استفاده میشود. در ادامه مراحل استاندارد برای این فرآیند آمده است:
- کاهش: تولیدکننده از یک عامل کاهنده و قلیایی برای تبدیل رنگ نامحلول vat به سدیم محلول استفاده میکند.
- نفوذ: سدیم محلول به الیاف پارچه نفوذ میکند.
- آبکشی: سازنده مواد کاهنده و قلیایی اضافی را از پارچه شستشو داده و حذف میکند.
- اکسیداسیون: برای رسیدن به سایه مورد نظر پس از رنگرزی، به اکسیداسیون نیاز است. سازنده ممکن است پارچه را با یک عامل اکسیدکننده مانند پراکسید هیدروژن درمان کند، یا آن را در آب سرد بشوید. فرایند اکسیداسیون، رنگ vat را دوباره به شکل نامحلول تبدیل میکند.
- صابون زدن: در نهایت پارچه را با مواد شوینده صابون میزنند تا رنگدانههای اضافی از بین بروند. مولکولهای رنگ vat که توسط پارچه جذب شدهاند، به شکل کریستالی در میآیند.
6. Solution Dyeing (رنگرزی محلول یا پلیمر مذاب الیاف)
در طول رنگرزی محلول، درحالی که نخها تشکیل میشوند، سازنده رنگ را به محلول پلیمری (مایعی که از آنها نخ ساخته میشود) اضافه میکند. سپس الیاف را بهصورت قرقرهای از نخ میچرخانند. رنگرزی محلول، رنگ را بهطور کامل با محلول پلیمری الیاف مخلوط میکند و پس از اکسترود شدن، فیبر تولید شده به رنگ مورد نظر در میآید.
تاثیرات زیست محیطی بر رنگ های نساجی
سطح سمیت هر رنگ نساجی به ترکیب شیمیایی و کاربرد آن بستگی دارد؛ مثلا تحریک پوست و مشکلات تنفسی ممکن است بهدلیل مواد شیمیایی سمی در برخی رنگهای مصنوعی مانند رنگهای آزو ایجاد شود. برای اطمینان از پایداری و ایمنی، استفاده از جایگزینهای رنگ سازگار با محیط زیست مانند رنگهای طبیعی یا «رنگهای مصنوعی کم تاثیر» توصیه میشود.
مواد مضر در فرآیندهای رنگرزی منسوجات تهدیدی برای سازههای آبی، آبراهها و محیط زیست هستند. بنابراین، امروزه دولتها از صنعت نساجی میخواهند تا در زنجیره تامین خود (از مواد خام تا تولید پوشاک) شفافیت داشته باشند تا بتوانند آلودگی ناشی از پساب رنگرزی را کاهش دهند.
کاربرد سولفات مس در رنگرزی
- رنگ آبی با استفاده از نیل: در رنگرزی با نیل، سولفات مس بهعنوان یکی از مورانتهای مورد استفاده قرار میگیرد تا رنگ آبی بهتری روی پارچهها حاصل شود.
- رنگهای سبز و قرمز: در تولید رنگهای سبز و قرمز از منابع طبیعی، سولفات مس میتواند به تثبیت و بهبود کیفیت رنگ کمک کند.
خدمات و محصولات شیمیایی صنعتی آپادانا پارسه زنجان
آپادانا پارسه زنجان بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سولفات مس صنعتی در ایران، ارتباط تنگاتنگی با رنگ های صنعت نساجی دارد، اما چگونه؟! در صنعت رنگرزی و رنگ های نساجی، رنگهایی وجود دارند که از سولفات مس (کات کبود یا زاج کبود) بهعنوان یکی از مواد کمکی استفاده میکنند. سولفات مس بهویژه در رنگرزی برخی از الیاف طبیعی مانند پنبه، پشم و ابریشم مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر توضیحی درباره نقش سولفات مس در این فرآیند آمده است:
- عامل مورانت (Mordant): سولفات مس بهعنوان یک عامل مورانت استفاده میشود. مورانتها موادی هستند که به تثبیت رنگ روی الیاف کمک میکنند و باعث میشوند رنگ بهطور محکمتری به الیاف بچسبد و دوام بیشتری داشته باشد. استفاده از سولفات مس بهعنوان مورانت به بهبود شدت و ثبات رنگها، به ویژه رنگهای طبیعی کمک میکند.
- بهبود کیفیت رنگ: سولفات مس میتواند به بهبود کیفیت رنگ نهایی کمک کند. این ماده بهویژه در رنگرزی با رنگهای طبیعی، مانند نیل، قرمز روناس، و سایر رنگهای گیاهی مؤثر است. استفاده از سولفات مس باعث میشود رنگ بهطور یکنواختتر و با درخشندگی بیشتری روی الیاف بنشیند.
- تثبیت رنگهای طبیعی: رنگهای طبیعی معمولاً نسبت به رنگهای شیمیایی مصنوعی ثبات رنگی کمتری دارند. استفاده از سولفات مس بهعنوان مورانت میتواند به تثبیت این رنگها کمک کند و باعث شود پارچههای رنگ شده مقاومت بیشتری در برابر شستشو و نور خورشید داشته باشند.
شما میتوانید برای خرید سولفات مس از طریق صفحه محصولات آپادانا اقدام کنید. همچنین برای کسب اطلاع از قیمت سولفات مس و دریافت مشاوره تخصصی درباره انواع محصولات سولفات مس، میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود در پایین صفحه با کارشناسان آپادانا پارسه زنجان شیمی تماس حاصل فرمایید.
در این مقاله انواع رنگ های نساجی را بررسی کردیم و دیدیم که رنگرزیِ انواع مختلف رنگ های نساجی چگونه انجام میشوند. همچنین دیدیم که شما میتوانید با استفاده از سولفات مس در فرآیند رنگرزی، پارچههایی با رنگهای زنده و بادوام تولید کنید.
انواع رنگ های صنعت نساجی چیستند و چه ویژگیهای منحصر به فردی دارند؟
انواع رنگ های نساجی در سه نوع طبیعی، مصنوعی و ترکیبی وجود دارند. رنگهای طبیعی سازگار با محیطزیست هستند و از گیاهان و مواد معدنی ساخته میشوند، درحالی که رنگهای مصنوعی رنگهای روشنتری ارائه میدهند، اما مبتنی بر مواد شیمیایی هستند. رنگهای ترکیبی بهترین ویژگیهای هر دو نوع قبلی را برای یک رویکرد رنگبندی متعادلتر ترکیب میکنند.
چند کاربرد متداول برای انواع مختلف رنگ های نساجی در صنعت مد چیست؟
در صنعت مد، از انواع رنگ های نساجی برای پارچههای خاص استفاده میشود. رنگهای اسیدی روی ابریشم، پشم و نایلون به خوبی کار میکنند، درحالی که رنگهای reactive برای پنبه، کتان و ابریشم مصنوعی ایدهآل هستند. رنگهای پراکنده هم برای پلیاستر و استات مناسبند، درحالی که رنگهای پیگمنت را میتوان با استفاده از تکنیکهای مختلف مانند نقاشی دستی یا چاپ روی صفحه روی پارچههای مختلف اعمال کرد.
0 پاسخ