سولفات مس که با نام کات کبود نیز شناخته می شود، ترکیب شیمیایی از مس، گوگرد و اکسیژن است. این ماده پودر آبی رنگ بوده، که با ترکیب شدن در آب به رنگ آبی در می آید و بدون آن، به رنگ سبز تبدیل می شود. سولفات مس کاربردهای بسیاری در کشاورزی، پزشکی و بهداشت شخصی و عمومی دارد. البته عوارضی نیز به دنبال دارد، که در هنگام مصرف باید به آنها توجه داشته باشیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید، تا به بررسی کاربرد سولفات مس در پزشکی بپردازیم.
کاربرد سولفات مس در پزشکی
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، سولفات مس دارای کاربردهای بسیاری در پزشکی می باشد. دلیل آن هم خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی این ماده است. به کمک این ماده، می توان بیشتر باکتری ها، قارچ ها، میکروب ها و غیره را از بین برد. از جمله کاربرد سولفات مس در پزشکی، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
تخریب رگه های جلبک در مخازن و استخرها
سولفات مس برای جلبک ها ماده سمی به شمار می رود و به همین دلیل، به راحتی می تواند آنها را نابود کند. یکی از مشکلاتی که در مخازن آب های راکد، همچون استخر ها دیده می شود، رشد جلبک ها به دلیل وجود مواد معدنی در آب است. با پاشیدن پودر سولفات مس بر روی این جلبک ها، پس از مدتی مشاهده می کنید، که آنها به رنگ سیاه درآمده و به راحتی از بین می روند. همچنین این ماده می تواند رشد جلبک ها را نیز کنترل کند. در صورتی که فیلتر استخر را با این ماده تمیز کنید، جلبک های دیگری در استخر رشد نخواهند کرد. دیگر کاربرد سولفات مس در پزشکی، از بین بردن میکروب ها و باکتری ها است. این ویژگی می تواند در استخر ها، که معمولاً باکتری های بسیاری در آنها وجود دارند، نیز مفید باشد.
جلوگیری از گسترش قارچ های پای ورزشکاران
خاصیت ضد میکروبی سولفات مس در حفظ سلامتی بدن و از بین بردن قارچ ها، بسیار مفید است. مبتلا شدن به قارچ پا و در نتیجه ایجاد بوی بد از آن، مشکلی است که بیشتر افراد و مخصوصاً ورزشکاران با آن مواجه هستند.
پوشیدن طولانی مدت کفش و تحرک بالا با آن، از جمله عوامل موثر در رشد این قارچ هستند. از آنجایی که یک کاربرد سولفات مس در پزشکی، ویژگی ضد عفونی و ضد قارچی آن است، استفاده از این ماده در کفش و یا بر روی لباس ها، باعث می شود تا قارچ های موجود در آنها از بین رفته و از ابتلا به بیماری های حاصل از آن ها، جلوگیری شود. همچنین در رختکن ها و حمام های عمومی موجود در ورزشگاه ها نیز، از این ماده برای شستشوی کف زمین استفاده می شود، تا قارچ های موجود را از بین برده و از ایجاد قارچ پا جلوگیری کند.
کنترل بیماری بیلارزیا در مناطق گرمسیری
بیلارزیا یا تب حلزون، که نام های دیگری نیز دارد، دومین بیماری گرمسیری و انگلی شایع در جهان است. این بیماری از طریق انگل های شیستوزوما که به پوست متصل شده و به بدن نفوذ می کنند، ایجاد می شود. با تخم گذاری این انگل ها در بدن، علائم حاد بیماری نیز بروز می کند. یک
کاربرد سولفات مس در پزشکی، جلوگیری از این بیماری می باشد. از آن جایی که سولفات مس به راحتی نرم تنان و انگل ها را از بین برده و یک ماده سمی برای آنها به حساب می آید، لذا می تواند این انگل ها را نیز براحتی از بین ببرد. به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری در مناطق گرمسیری، که معمولاً از طریق خاک و آب آلوده صورت می گیرد، با افزودن این ماده به خاک و آب می توان انگل های آن را از بین برد.
پیشگیری از بیماری مالاریا از طریق مبارزه با لاروهای پشه
لاروهای پشه یا همان نوزادان پشه عامل اصلی انتقال بیماری مالاریا، خطرناک ترین بیماری انگلی در جهان هستند. از آنجایی که این بیماری از طریق پشه ها از افراد بیمار به فرد سالم منتقل می شود، لذا یک راه حل مناسب برای کنترل و پیشگیری بیماری، از بین بردن این پشه ها است. حضور پشه ها معمولاً در مناطق گرمسیری بیشتر دیده می شود.
با استفاده از سولفات مس در مناطقی که پشه ها تخم گذاری می کنند، می توان لاروها یا همان نوزادان آنها را از بین برد. در نتیجه جمعیت آنها کاهش یافته و ابتلا به این بیماری نیز کنترل می شود. چرا که کاربرد سولفات مس در پزشکی، از بین بردن انگل ها، قارچ ها، عفونت ها و غیره است و یک ماده سمی برای تمامی این آلودگی ها به حساب می آید.
ضد عفونی کننده و میکروب کش در برابر عفونت های قارچی
سولفات مس یک ماده سمی است و به همین دلیل توصیه می شود به میزان خیلی کم برای بدن استفاده شود. لذا استفاده از آن در بدن به عنوان ضد عفونی کننده و میکروب کش، مناسب نیست. به همین دلیل برای جلوگیری از رشد قارچ ها، میکروب ها و باکتری ها، از این ماده برای پاکسازی لباس ها، محیط ها، خاک، آب و سایر چیز های آلوده استفاده می شود. مس به طور کلی ماده معدنی و مورد نیاز برای بدن انسان و تمامی موجودات، از جمله باکتری ها است.
اما مصرف آن به مقدار زیاد و در دوز بالا، می تواند به بدن و سلول ها آسیب جدی وارد کند و حتی باعث مرگ شود. ترکیب آن با سولفات و تشکیل سولفات مس، به سمی بودن این ماده می افزاید. به همین دلیل کاربرد سولفات مس در پزشکی، از بین بردن قارچ ها، میکروب ها و باکتری ها است.
این ماده باعث پارگی سلول های باکتری ها، قارچ ها و میکروب ها شده و در نتیجه مواد معدنی مورد نیاز در بدنشان را از دست می دهند. بدین ترتیب بدن آنها به مرور رو به تحلیل رفته و از بین می رود. همچنین همین فرآیند موجب جلوگیری از رشد نوزادان آنها، انگل ها و جلبک ها نیز می شود.